BLOG

Perspective, opinii, solutii si raspunsuri pentru provocarile tale<

UMORUL în relația de cuplu: o sabie cu două tăișuri…

Râsul, veselia, hazul sunt ingrediente care contribuie la dezvoltarea și menținerea unei relații de cuplu armonioase. Simțul umorului este o trăsătura de caracter pe care mulți dintre noi o căutăm la partener. Gândește-te! Nu ne lăsăm noi, femeile, mult mai ușor cucerite de un bărbat amuzant? Nu sunt bărbații atrași la rândul lor de femeile zâmbitoare, vesele, pozitive ?

Umorul

 

Nu-i de mirare. Umorul sănătos ne vindecă sufletul și ne oprește lacrimile, ne face să uităm durerea. O porție bună de râs alături de partener va reuși întotdeauna să calmeze spiritele, ca mai apoi să rezolvăm cu calm conflictele sau neînțelegerile apărute.

Umorul în relația de cuplu poate fi dulce ca mierea sau amar ca pelinul.
Pe de o parte avem umorul bun, pozitiv, sănătos. Este acel gen de amuzament care ne relaxează și ne destinde. Acele întâmplări haioase de care ambii parteneri de viață își amintesc cu plăcere. Sunt poantele făcute cu scopul de a ne recunoaște greșelile sau imperfecțiunile, făcând haz de necaz. Sunt șotiile care condimentează relația și țin pasiunea aprinsă. Sunt zâmbetele pe care el sau ea ni le stârnește, în încercarea de a ne ridica moralul. Hohotele de râs care ne fac dependent de celălalt, creând între noi o legătură puternică.

Însă umorul poate fi uneori toxic și coroziv. Vă întrebați, poate, care sunt limitele umorului? Când devine umorul răutăcios, agresiv sau lipsit de respect?
Suntem adesea tentați să folosim umorul sarcastic, ironic, disprețuitor când ținem ascunsă vreo supărare, cu scopul de a-l “ajuta” pe partener să înțeleagă că a greșit cu ceva. Că ne-a călcat pe bombeu. Apoi, trași la răspundere pentru glumele noastre ostile, abordăm o atitudine defensivă: “Dragă, unde ți-e simțul umorului? A fost doar o glumă!” E bine să ne amintim că “Soarta unei glume depinde de urechea care o aude, nu de limba care o spune”.

Poantele denigratoare sau luatul peste picior care fac referire la neputințele partenerului sau la evenimentele neplăcute în care acesta a fost implicat, sunt – de asemenea – forme de umor agresiv.

Să te aliezi cu prietenii pentru a face glume nepotrivite, stupide, malițioase pe seama partenerului de cuplu cu scopul de a-ți hrăni orgoliul, îl poate face să se simtă umilit și marginalizat. Dacă ții la relația voastră, nu face în public glume pe care știi că partenerul tău nu le gustă.

Râsul este molipsitor, dar nu întotdeauna. Când partenerul tău nu este într-o formă psihică OK – este foarte nervos spre exemplu – poate fi iritat de veselia și exuberanța ta. În astfel de situații, umorul nu prea ajută. Ci dimpotrivă, creează partenerului senzația că nu îți pasă, că nu empatizezi, că nu îi înțelegi suferința și astfel se produce o distanțare emoțională.

N-aș vrea să negăm efectul benefic al accentelor ironice, înțepăturilor fine și replicilor acide dar în același timp istețe. Din contră, ele sunt chiar utile. Să nu uităm ce spunea Mary Hirsh: “Umorul pozitiv este o sabie din cauciuc – permite să înţepi fără să curgă sânge.”

Umorul creează o atmosferă plăcută, o stare de bine sau detensionează o situație doar în măsura în care există o compatibilitate între stilurile de umor ale celor doi parteneri, întrucât simțul umorului diferă de la persoană la persoană. Willibald Ruch, profesor de Psihologie a Personalității la Universitatea din Zurich arată, în studiile sale, că elementele care stârnesc râsul depind de personalitatea fiecăruia. El demonstrează așadar că nu poți spune orice îți trece prin minte, ca mai apoi să pretinzi cu seninătate “Hei, nu mai știi de glumă? N-am zis-o cu răutate”.

Te-ai întrebat vreodată care este adevărata intenție a glumelor tale? Sunt ele într-adevăr simple remarci amuzante care îl ofensează pe partener doar pentru că acesta este sensibil? Oare nu ascunzi în spatele lor resentimente, furie, frustrare și angoase nerostite? Nu e oare păcat ca tocmai glumele tale “nevinovate” să sape o prăpastie între voi doi?

 

 

 

Sursa:https://www.avantaje.ro/articol/umorul-in-relatia-de-cuplu-o-sabie-cu-doua-taisuri