BLOG

Perspective, opinii, solutii si raspunsuri pentru provocarile tale<

Cum sa transformi restantele din 2016, in obiective noi pentru 2017?

Transforma restantele in obiective noi pe 2017. Decide ce iti doresti cu adevarat.

Contrar opiniei multora, oamenii care se bucura de succes, cei care cladesc sau administreaza  imperii financiare, nu sunt manati de dorinta de a acumula capital astazi pentru a nu mai face nimic maine. Din pacate, mass media din Romania isi indreapta prea mult atentia asupra unor “role models” lipsite de esenta si viziune. Aceste “modele” ii confuzeaza in special pe cei tineri, facandu-i sa creada prea mult in noroc si valori false. Regula zilelor noastre este “cu cat inveti mai mult, cu atat castigi mai mult.” Ceea ce iti propun este sa depasesti zona de confort si sa iti insusesti din obiceiurile comune oamenilor de succes. Dar ce fac acestia si mai ales cum actioneaza ?

Ei simt entuziasm debordant fata de ceea ce fac, in fiecare clipa.  Pare ca au un buton de restart pe care sunt gata sa-l apese, ori de cate ori nu le iese ceva. Reflecteaza scurt asupra propriilor greseli apoi isi gandesc rapid mutarile si pasii. Nu lasa lucrurile la voia intamplarii si nici nu se asteapta sa pice norocul din seninul cerului. Isi asuma riscul de a  picta viitorul in culorile dorite de ei.

Cum arata pentru tine un astfel de exercitiu ? Incepe cu retrospectiva a anului 2016. Intreaba-te:

Daca ar fi sa scriu un articol care sa sumarizeze intregul meu 2016, ce titlu i-as pune?
Care sunt top 5 realizari ale anului 2016, de care sunt cel mai mandru?
Ce lucruri noi am invata, ce abilitati am dobandit?
Care sunt domeniile vietii care mi-au adus cele mai multe impliniri?
Ce am descoperit despre mine? Care sunt temerile mele, ce puncte slabe am? Dar cele forte, talentele si valorile? Ce convingeri noi am capatat?

Sarbatoreste realizarile avute apoi fa pace cu 2016! Unele obiective se ating intr-un timp mai indelungat si necesita dedicare mai profunda.

Transforma restantele in obiective noi pe 2017. Decide ce iti doresti cu adevarat.

Care sunt top 5 realizari personale si profesionale ale anului 2017 pe care vreau sa le ating?
Care sunt primele 5 provocari peste care va trebui sa trec?
Ce planuiesc sa fac pentru a creste profesional in 2017?
Ce relatii noi sau existente vreau sa dezvolt ? Care sunt persoanele in care doresc sa investesc sentimente, timp, energie?
Care sunt domeniile vietii in care imi doresc mai multe impliniri?

Pentru a iesi din gandirea liniara si a fi creativi in acest demers, Janny Blake, fost consultant si strateg de business la Google, ne recomanda o altfel de abordare – folosirea hartilor mentale (“mind map”). Poti creea o astfel de mapa, notand in mijlocul unei foi de hartie anul 2017. Trage apoi sageti catre cele mai importante sapte domenii ale vietii tale. Scrie pentru fiecare in parte, ce iti doresti pentru 2017 si ce urmeaza sa faci pentru a ajunge acolo. Mentioneaza cinci actiuni importante asupra carora urmeaza sa iti concentrezi eforturile anul acesta, prioritizeaza-le si neaparat, seteaza-ti deadline-uri.