BLOG

Perspective, opinii, solutii si raspunsuri pentru provocarile tale<

Starea de spirit – un “silent killer” al productivitatii.

De-a lungul zilei avem peste 60.000 ganduri care determina ce se petrece in capul nostru”. Ne dau stari bune si proaste. Ne poarta de la incredere si entuziasm la stari paralizante din punct de vedere creativ – frica, anxietate, frustrare.

Felul in care ne inchipuim lucrurile, cum ni le spunem noua insine si le pastram in minte, creeaza starea noastra de spirit. Cheful, atitudinea, mood-ul… Numeste-l cum vrei tu. Doar tine minte ca rezultatele tale depind de starea ta.

Raspunsul “in doi peri” al partenerului. O cheltuiala neprevazuta.  Cearta pe locul de parcare. Replica venita tocmai acum in minte, cand refaci scenariul unei dispute cu un coleg.

Sunt situatii minore care ajung sa ne scoata din minti si sa ne tina captivi ore si ore, in zona furiei sau a tristetii neproductive.

Cum fac sa nu mai pun la suflet ? Cum fac sa  trec cu vederea ? Cum fac sa dobandesc si sa mentin starea mentala in care-mi exploatez la maxim potentialul  ?

 1. Constientizeaza-ti starea. Consultantii din cadrul Franklin Covey Co.– lider global in imbunatatirea performantei explica: “Multe dintre aceste procese au loc automat, inainte de a ne gandi ce se intampla.” Dorinta numarul unu a creierului nostru este de a ne tine in siguranta “pentru a asigura supravietuirea noastra ca specie, inca din vremuri preistorice.” El nu distinge intre inamicii emotionali si fizici. Si de accea ne bombardeaza cu mesaje “Fa cevaaaa !!!”  Sapa in lumea propriilor tale ganduri si afla la ce te gandesti. Intreaba-te: “Merita crescut acest gand ?” Uneori “do something” poate insemna sa nu faci nimic.
 1. Schimba-ti filtrele de gandire. Colectionam de la parinti, profesori, prieteni, sefi, parteneri de viata, obiceiuri de a reactiona intr-un anumit fel si le purtam cu noi peste ani. De cele mai multe ori nu suntem constienti de ele. Deosebeste identitatea ta profunda de-a altora.
 1. Verifica-ti focusul. In general, te concentrezi pe ce ai facut bine sau pe greseli ? Te surprinzi a fi o persoana hotarata, competitiva, increzatoare in sine si gata sa-si asume riscuri sau dominata de “cultura lui nu” ? “Nu cred.”, “Nu pot.”, “Nu stiu.” “N-am eu norocul asta.” Top managers Fortune 500 considera ca atitudinea optimista este a doua cea mai importanta abilitate a unui lider.
 1. Dezvolta-ti flexibilitatea. Cu cat mai putine fixatii cu atat mai putin stres. Cu cat mai adaptabil, cu atat mai pregatit a face fata provocarilor. Intr-un sondaj Manpower Group, 91% dintre directorii de HR au raspuns : “capacitatea de a face fata schimbarilor si incertitudinilor” este in top cerinte recrutare personal 2017-2018.
 1. Actioneaza raspunzand intrebarilor:
  • Ce obiceiuri vechi vreau sa elimin ?
  • Ce obiceiuri noi pun in loc ?
  • Cei 3 pasii de urmat pentru a ma asigura ca demarez in forta sunt:…
  • Cei care ma pot ajuta in acest demers sunt:…
  • Voi sti ca am facut progres cand ….

Preluand controlul mintii tale iti poti pastra sangele rece si actiona potrivit in timpul unei situatii de mare criza si maxim stres. Esti mai pregatit in fata vietii.