BLOG

Perspective, opinii, solutii si raspunsuri pentru provocarile tale<

Ce vor de fapt angajatorii sa afle si ce intrebari folosesc?

Oamenii angajeaza in primul rand oameni, abia apoi expertiza lor

Oamenii angajeaza in primul rand oameni, abia apoi expertiza lor. De aceea, in cadrul interviului, dincolo de intrebari legate de experienta si competente, angajatorul testeaza o serie de abilitati cheie. Sunt situatii in care, firmele acorda importanta mai mare acestora, in special pentru candidatii mai tineri.  Ele indica persoana care poate fi cu usurinta asimilata in spiritul culturii organizatiei.

Cand esti chemat la interviu, inseamna ca ai atras deja atentia, in mod pozitiv, angajatorului prin pregatirea si experienta ta. Este momentul in care, desi bucurosi, in cazul unora se instaleaza emotia si apar ganduri care ii macina. Pentru a le masca, fie isi pierd autenticitatea, fie devin emotivi in exces sau afiseaza superioritate. Si evident, nu reusesc sa convinga.

Sunt deseori intrebata de catre clienti, “Cum a fost oare angajata persoana X? Are o pregatire foarte slaba.” Raspunsul? Unii au talent natural in a fi persuasivi, altii invata sa fie. Ambii pot castiga. Cei care pierd sunt de departe pesimistii si cei care nu se pregatesc cu seriozitate, inainte de fiecare interviu. Cum sa faci asta ?

Cum te pregatesti mental si emotional pentru interviu ?

In primul rand, bifeaza lucrurile esentiale, cum ar fi: adaptarea CV-ului la particularitatile fiecarui post pentru care aplici si aduna informatii despre fiecare companie unde vei fi intervievat (viziunea, misiunea, valorile companiei, partenerii, proiectele, competitorii )

In al doilea rand, ai in vedere acele intrebari prin care ti se solicita sa iti descrii comportamentul in diferite situatii. Iata cateva exemple:

  1. Cum ai gestionat o situatie de criza in care managerul tau nu era disponibil ?

Scopul intrebarii: testarea potentialului tau de crestere si dezvoltare profesionala. Intervievatorul urmareste nivelul tau de adaptabilitate la incertitudine, de autonomie si flexibilitate.

De evitat sa-ti insusesti meritele de unul singur. Foloseste expresii ca “impreuna cu colegii de echipa…” sau “aplicand politica companiei necesara in astfel de situatii, am reusit cu succes sa….”

Recomandari raspuns: descrie o astfel situatie pe care ai gestionat-o cu succes. Mentioneaza ce ai invatat in urma acelei experientei si cum ai proceda in viitor. Pune accent pe faptul ca buna gestionare a situatiei respective se datoreaza lucrului in echipa.

  1. Cum ti-ai organizat timpul cand ai avut de gestionat mai multe proiecte simultan ?

 Scopul intrebarii: testarea abilitatilor de gestionare a timpului.

Intervievatorul urmareste sa estimeze capacitatea ta de a coordona activitatile mai multor proiecte simultan. El este interesat sa vada, cu ce atitudine abordezi situatia, cum iti planifici, prioritizezi si programezi activitatile. Doreste sa vada daca ai in vedere termenele scadente si resursele de care ai nevoie, astfel incat sa ajungi la rezultatele dorite.

Recomandari raspuns: descrie o astfel de situatie prezentand concret modul in care ai actionat si rezultatele obtinute. Fa-o intr-o maniera onesta. Poti mentiona dificultatile intampinate, alternativele la care ai apelat si modul in care ti-ai regandit strategiile. Pune accent pe lectiile invatate din situatia respectiva si pe faptul ca nu te-ai lasat coplesit de complexitatea situatiei.

 

  1. Ce ai facut atunci cand ai fost nevoit sa lucrezi cu o persoana dificila ? Cum ai abordat situatia ?

Scopul intrebarii: testarea capacitatii de team-player.

Evaluatorul doreste sa afle modul in care comunici si gestionezi situatii care pot genera conflicte. El doreste sa se asigure ca esti un bun jucator in echipa, ca treci peste situatii dificile astfel incat sa iti duci sarcinile la bun sfarsit.

Recomandari raspuns: Foloseste un exemplu in care sa mentionezi motivele neintelegerii dar fa referire doar la football jerseys cheap motive profesionale si nu personale. Mentioneaza ca ai reflectat asupra situatiei respective si ca ai fost bucuros sa gasesti solutii care v-au ajutat sa depasiti situatia si obtineti rezultate bune.

 

  1. Da-mi exemplu in care ai fost nevoit sa “vinzi o idee”. Cum ai procedat pentru a-i convinge pe ceilalti ?

Scopul intrebarii: testarea abilitatii tale de lider.

Angajatorul este interest sa vada puterea ta de persuasiune, de a influenta oameni, de a-i face sa inteleaga perceptia ta asupra lucrurilor astfel incat sa ajungeti la rezultatele dorite.

Recomandari raspuns: Reda o astfel de situatie. Pentru a nu lasa impresia ca ai facut-o pentru propriul tau ego, mentioneaza ca ai avut motive bine intemeiate. Ofera cateva detalii despre modul in care ai facut acest lucru: ai prezentat lucruri concrete, calcule, date statistice, lucrari stiintifice, etc.

 

  1. Descrie-mi o situatie in care desi ai lucrat in conditii de stres maxim, ai avut rezultate pozitive.

Scopul intrebarii: testarea nivelului de adaptabilitate.

Intervievatorul doreste sa vada ce anume consideri tu a fi sursa de stres precum si modul in care prezinti situatia. Vezi jumatatea goala a paharului sau pe cea plina ? Recomandari raspuns: Prezinta situatia in mod pozitiv. Nu lasa impresia ca ai fost afectat si nu astepta sa fii compatimit. Descrie situatia ca fiind dificila si provocatoare in acelasi timp. Poti spune ca experienta respectiva te-a maturizat si ti-a imbunatatit eficacitatea.

In final, totul se rezuma la a fi pregatit cu un exemplu pentru fiecare dintre cele cinci categorii de abilitati in parte. Ofera raspunsuri scurte, de maxim 2-3 minute, care sa respecte structura SAR – Situation, Action, Results. Priveste-l in ochi pe cel care iti adreseaza intrebarile, zambeste usor si vorbeste cu entuziasm. Cresti astfel sansa de a inspira intervievatorul cu energia Wholesale Jerseys ta. Si cine nu-si doreste o astfel de persoana in echipa ?!