BLOG

Perspective, opinii, solutii si raspunsuri pentru provocarile tale<

Cum arata extraordinarul pentru tine in circumstantele actuale?

CE PROVOCARE GRAVITEAZA IN JURUL REALIZARILOR TALE?

Programul tau e plin de activitati si sarcini si totusi la finalul zilei te simti neimplinit? Simti ca ti-ai irosit timpul? Te intrebi cum oare parintii tai mergeau la serviciu, la cumparaturi, apoi se ocupau de treburile casnice, crescand in acelasi timp, doi – trei copii? Lumea din jurul tau parea mai relaxata, pe atunci?

Astazi, gestionarea deficitara a timpului are consecinte apasatoare. Suntem grabiti, nervosi, anxiosi, frustrati si stresati. Multi ajung sa duca aceasta povara zilnica, simtindu-se ingropati sub avalansa lucrurilor ce „trebuie” facute, intr-un interval de timp mult prea scurt. „O stare semipermanenta de neliniste si ingrijorare a patruns in cultura noastra si ne secatuieste increderea si bucuria.De ce oare?

CE PROVOCARE GRAVITEAZA IN JURUL REALIZARILOR TALE?

Conform cercetatorilor si consultantilor FranklinCovey Co., una din principalele provocari consta in complexitatea si numarul mare de decizii pe care trebuie sa le luam.

In secolul XXI s-a trecut de la munca automatizata si divizata in sarcini simple, pe care o putea efectua oricine pe linia de productie, la munca intelectuala, care nu este deloc repetitiva. Un produs, serviciu sau o tehnologie de valoare ia nastere astazi, in baza muncii creative. Suntem platiti pentru a gandi, crea si inova cu scopul de a obtine rezultate concrete, masurabile. Iar aceste rezultate decurg direct din abilitatea noastra de a lua decizii cu o viteza coplesitoare prin ierarhizarea acestora.

 

 

                    Leading Life Menthorship & Coaching                             dreapta

 

 

Munca in trecut                                                                       Munca astazi

 

Daca ai obiceiul sa rezolvi problemele in ordinea in care apar sau ai tendinta sa iti umpli ziua cu activitati marunte in speranta ca “asezi pietrisul” urmand apoi sa abordezi in liniste piloni mari, e foarte posibil ca timpul fizic sa nu-ti ajunga. Singura modalitate prin care poti pune stapanire pe timpul si pe viata ta este sa schimbi felul in care abordezi fluxul nesfarsit de responsabilitati care se revarsa zilnic asupra ta.

Tu cum decizi ce faci in fiecare zi? Cum alegi ordinea activitatilor? In timp ce te straduiesti sa ajungi cu treburile la zi, noi indatoriri se revarsa asupra ta. Nu le termini nicicand pe toate si nici macar nu apuci sa te bucuri de ce ai realizat. Atunci pe tine, ce te face sa te simti increzator si puternic?

Iti prezentam in continuare un simplu exercitiu prin care vei deprinde obiceiuri cheie, de gestionare  a timpului. Da sanse unei unei vieti implinite si unei cariere de succes, in doar 30 de minute.

  1. Evita consumul inutil de energie mentala, prin simpla folosire a unei agende clasice sau digitale. Nu retine pe dinafara ce ai de facut, cand anume, care sunt deadline-urile etc.
  2. Decide care sunt cele mai importante roluri ce formeaza nucleul actual al vietii tale in urmatoarele 12 luni si evalueaza cat de bine te descurci in fiecare dintre ele. (manager de proiect, partenera, fiica, preocupata de propria dezvoltare, mama etc.)
  3. Intreaba-te: “Cum arata extraordinarul pentru mine in circumstantele actuale ?”
  4. Redefineste-ti succcesul si asteptarile tand cont de modul in care rolurile se potrivesc unul cu altul.
  5. Defineste-ti in mod realist telurile dupa formula “din punctul X in punctul Y” si stabileste termene limita pentru fiecare De exemplu:“Sa imi reduc greutatea de la 70 la 62 kg pana la 30 iunie 2017.” “Sa economisesc de la 5% la 10% din venitul meu pana 31.12.2017”
  6. Intocmeste o lista cu toate activitatile pe care va trebui sa le faci pentru a-ti atinge fiecare tel.
  7. Alege sa te concentrezi pe primele 20% din sarcini care produc sau ar putea sa produca 80% din rezultatele dorite. E un mit ca vei putea face totul, alege-le pe cele mai importante.
  8. Programeaza-ti taskurile in agenda.
  9. Incepe chiar acum! Alege-ti un rol si fa acest exercitiu timp de o luna.

Vei vedea cum se vor instala obiceiuri noi de gestionare a timpului. Pe masura ce inregistrezi progres si bifezi bucuros obiectivele atinse, fluxul de endorfine creste, simtindu-te mai creativ si mai increzator.